Ünsal Gel ==> JavaScripti çalıştırın
Android Developer olmak - Atıl Samancıoğlu | Ünsal Gel

Bugün Atıl Samancıoğlu ile yaptığımız kariyer sohbetini sizlerle paylaşacağım. Çok yararlı ve Android developer olmak istiyorsanız hangi adımları izleyeceğinizi neler yapmanız gerektiğini ve Sektörde sizi nelerin beklediğini öğrenebileceğiniz dolu dolu bir sohbet oldu kendisine beni kırmayıp katıldığı için tekrar teşekkür ederim.

Bu duruma gelene kadar kişisel olarak hangi sorunlarla karşılaştın?

Bence en büyük engel internetteki bilgi birikimini doğru şekilde kullanabilmek. Yazılım ve bilişimle ilgili konularda takdir edersin ki çok fazla kaynak var. Fakat işin kötü tarafı olması gerektiğinden daha fazla var. Yıllar önce yazılmış, güncelliğini yitirmiş, şu an öğrenmenin hiç bir anlamı olmayan bir çok bilgiyi süzmek gerekiyor. Bu da eğer yeni başladıysan üstesinden gelmenin zor olduğu bir konu. Zaten Udemy’de eğitim vermeye de bu amaçla başladım.

Başlangıçta amacın Android developer olmak mıydı yoksa başka bir dil öğrenmek mi istiyordun?

Şu anda genel olarak Swift, Java ve Kotlin ile yazıyorum. Aslında iOS ile başladım.

Yeni başlayan birine Android programlama (Java veya Kotlin) öğrenmesini önerir misin? Neden?

Tabii ki öneririm. Java zaten artık çok uzun zamanlardır hayatımızda olan ve sadece Android geliştirmede değil bir çok farklı alanda kullanılabilen bir dil. Kotlin ise son zamanlarda karşımıza çıkan ama kişisel görüşüm olarak Java’ya göre çok daha fazla esneklik ve kolaylık sağlayan bir dil. Bu diller ile başlamak hem dünyanın en popüler uygulamalarının yazıldığı Google Play’e uygulama koymak için hem de diğer platformlarda kullanmak için büyük avantaj sağlıyor.

Android programlama (Java veya Kotlin) dilini uzman seviyede öğrenmek ne kadar zaman alır?

Sıfırdan orta seviyenin ilerisine geçmek üç ay gibi bir süre alıyor gördüğüm kadarıyla. Ondan sonrası tamamen öğrenen kişinin kendisine bağlı. İstediği herhangi bir app’i yapabilecek düzeye altı ayda gelen de gördüm iki üç sene de gelen de.

Sadece (Java veya Kotlin) bilerek iş hayatına atılabilir miyiz?

Tabii ki mümkündür, özellikle Android geliştirici olarak.

Şirketin Android developer’ından bekledikleri neler?

Sadece bir Android app’i yazabilme yeteneğinden öte Java’nın temellerine ve mantığına hakim olmak. Tüm gelişmeleri özümsemek ve yeni çıkan tüm kütüphane, api vb. teknolojileri takip etmek. Örneğin bir kaç hafta önce Java 10 yayınlandı. Orada ne oldu ne bitti hemen öğrenilmesi gerekiyor.

Kendini programlama alanında geliştirmek isteyen birine ne tavsiye edersin?

Sıfırdan başlandıysa güzel bir eğitim bulmak ve tamamlamak. O sırada bir app fikri bulmak ve özellikle eğitimde öğrenmediği konuları da bunun içine katmak. Bu aşamadan sonra tamamen araştırmalarla ve kendi çabalarınla app’i baştan sona tamamlamak. Google Play’e yüklenmesi, başarılı olması, pazarlamasının yapılması vb. hiç önemli değil. Baştan sonra çalışan bir ürünü tamamlamak çok büyük bir tecrübe. Öğrenme aşamasını tamamlamak için çok yardımcı olacaktır.

Programlama yapabilmek için matematik olmazsa olmazmıdır? Neden?

Matematik bize analitik düşünme yetisini geliştirme ve problemleri çözme açısından yardımcı olmaktadır. Kod yazmak da tamamen problem çözmek, analitik düşünmek, sorunları parçalara bölüp çözmek ve hepsini bir araya getirip büyük bir yapı inşaa etmekten ibaret. O sebeple algoritma mantığını oturtmak ve matematik her zaman iç içedir.

Bonus: Yeni bir dil öğrenmeye başlayacak olsan hangisiyle başlarsın? Neden?

Yeni bir dilden öte Machine Learning üzerinde çalışmayı düşünüyorum bir süre. Bunun için Python vb. diller de kullanılabilir başka bir dil de öğrenebilirim. Machine Learning sadece fotoğrafı göster ne olduğunu tanısın vb. amaçlar için değil özellikle veri işleme konusunda gelecekte çok büyük önem teşkil ediyor. Hem iş imkanları, hem teknoloji bu tarafa doğru kayacak gibi duruyor.

Sizde  Android eğitim seti arıyorsanız   Atıl hocamızın Android eğitim setini satın alabilirsiniz.

https://www.udemy.com/android-o-mobil-uygulama-dersi-kotlin-java/

Sorularınız varsa yorum olarak yazabilir bana sosyal medya hesaplarımdan veya mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.